Maurice Duruflés samlede værker

Lørdag den 3. oktober kl. 11.00

Maurice Duruflés samlede orgelværker

Fri entré

Det er en drengedrøm, som går i opfyldelse for organist Christian Præstholm - at spille samtlige orgelværker af den franske komponist Maurice Duruflè ved én og samme koncert. 

Det er et krævende projekt, for musikken er impressionistisk og gennemsigtig, samtidig med at den er virtuos og teknisk voldsomt udfordrende. Men når den er så helt igennem velskrevet, velklingende og gennemarbejdet som tilfældet er, så er det en fornøjelse at investere de hundredvis af timer det kræver at få musikken i fingrene.

Maurice Duruflè (1902-1986) var organist ved St. Etienne i Paris, og gennem næsten 30 år professor i harmonilære ved konservatoriet i Paris. Og det er da også ofte hans harmonik mange finder så tiltrækkende ved hans musik.
Og så var han en yderst selvkritisk herre. Trods et ganske langt liv komponerede og udgav han kun ganske få værker, og fortsatte ofte med at ændre og forbedre stykkerne efter udgivelsen. Denne perfektionisme gjorde at al hans musik er af en helt ualmindelig høj kvalitet.
Kun 14 værker med opusnumre blev det til, men hvilke perler det er!

 Christian Præstholm (f. 1972) er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium med debut fra solistklassen i 1999. Videregående studier i Paris, London og Sverige.

 

Præstholm har været organist ved Den Danske Kirke i Paris og Den Danske Kirke i London, og siden 2007 Sct. Mortens Kirke i Randers.

Han har talrige orgelkoncerter bag sig i både ind- og udland.

Udover sit virke som organist er Præstholm aktiv som komponist. Han skriver værker for blandt andet kor, solister, mindre kammerensembler og ikke mindst for orgel, hvor han har komponeret mere end 250 orgelkoraler, som spilles rundt omkring i landets kirker.

Midtvest Pigekor

Søndag den 11. oktober kl. 16.00

MidtVest Pigekor

Fri entré

 

Klassisk klang møder kunstnerisk eventyrlyst i MidtVest Pigekor, der har som sit erklærede mål at udfordre måden, hvorpå kormusik skabes og opleves. 

Korets klangideal er klassisk som udgangspunkt, men repertoiret indeholder musik i forskellige genrer og med meget varieret musikalsk udtryk. Fra barok til spritnye værker. Fra blidt og nænsomt til stort og intenst.  

Sangerne i MidtVest Pigekor bruger ikke blot deres stemmer, men sætter ofte også krop og koncertrum i spil. 

MidtVest Pigekor har base på Den Jyske Sangskole i Herning, hvor korets sangere modtager undervisning i sang og hørelære. I foråret 2019 var MidtVest Pigekor modtager af Herning Kommunes Kulturpris. 

 

Dorte Bille er dirigent for MidtVest Pigekor, som hun grundlagde i 2000, samt Chefdirigent for MidtVest Pigekorene, som også tæller Børnekor og Juniorkor. Dorte er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium og har videreuddannet sig på det internationale Kodály institut i Kecskemét, Ungarn. Dorte Bille var i 1999 medstifter af Den Jyske Sangskole i Herning. 

 

MidtVest Pigekor synger på deres Danmarksturné i efteråret 2020 en række klassiske, kirkelige satser for pigekor af blandt andet Per Nørgaard, Henrik Colding Jørgensen, Jude Rodlan og Benjamin Britten. 

Desuden består programmet af en dansk afdeling med kendte og elskede sange af nutidige og ældre sange. 

gabriel Faurés Requiem

Lørdag den 14. november kl. 16 .00

Gabriel Faurés Requiem

Fri entré

 

Frederikshavn Bykor, Abildgaard Kirkes Voksenkor, Frederikshavn Kirkes Kor og Vokalgruppen OKTOGON fremfører denne eftermiddag Gabriel Faurés Requiem.

 

Gabriel Faurés Requiem fra 1888 er ret lille. Han kaldte det afvæbnende for "un petit Requiem". Det varer en halv times tid og er skrevet for kor, to sangsolister og kammerorkester. Satserne er korte og fredelige, og der er ingen angstskrig som hos Verdi. Vægten ligger på melankolien og på trøsten. Og ikke mindst på skønheden i musikken. Underfundigt skrev Fauré til en bekendt: "Mit Requiem er komponeret helt uden anledning - kun for fornøjelsens skyld!".

Fauré var en meget raffineret, neddæmpet komponist, der generelt arbejdede i små formater. Selv hans dødsmesse, der er et af hans længste værker, kan man godt betegne som intim musik. Han forstod at fatte sig i korthed.
Han havde en evne til at skrive fantastiske melodier, som han farvede med de mest udsøgte akkorder, der kunne opdrives i Paris dengang i slutningen af 1800-tallet. I modsætning til tidens oppustede stil var han ikke bange for at lade melodierne stå frem i sin enkleste form, nemlig som enstemmig musik. Det kan man høre som en hilsen til den oldgamle gregorianske sang, som er den røde tråd i al katolsk kirkemusik. 

Fauré fjernede mange af tekstens linier og hele afsnittet om dommedag, "Dies irae". Til gengæld tilsatte han efter fransk tradition et ekstra afsnit som afslutning: "In paradisum". Det understreger, at Faurés Requiem beroliger med barnetroen i god behold. Her er ingen skrækvisioner om dommedag, men en engleagtig fryd over hvor dejligt der er i Paradis. "Sådan er mit syn på døden", sagde Fauré.
Højdepunktet er den berømte sats for sopransolo, Pie Jesu. Så enkel som en børnesang, så indadvendt som en nynnen. Den følges af en mild vuggevise om Jesus, "Guds lam", på latin Agnus Dei. Ovenpå det, virker det helt på sin plads at runde af med Faurés minimalistiske forestilling om paradis. Det er som at være der selv.

Orgelmusik af J.S.Bach

 

Fredag d. 27. november - eftermiddag/aften

Orgelmusik af J.S. Bach

Fri entré

Som noget nyt vil Open By Christmas i Frederikshavn Kirke i år være i Sognehuset overfor kirken.

Mens dette arrangement løber af stablen vil organisterne Claus Bach Nielsen, Thomas Kursch og Søren Rasmussen spille orgelmusik af J.S. Bach i Frederikshavn kirke.

Open By Christmas falder sammen med “Black-Friday”. Vi leger lidt med ordspillet og byder velkommen til ”Bach-Friday”, hvor de 3 organister skiftes til at spille på kirkens store Marcussen orgel.

Hold øje med diverse opslag, Frederikshavn Kirkes hjemmeside og dagspressen for nøjagtigt klokkeslæt for musikken.

 
 

Lørdagskoncerter i november og december

 Der er fri entré til alle 4 koncerter.

 

 

Lørdag d. 28. november kl. 11.00

"Tobach"

 

 

 

 

Lørdag d. 5. december kl. 11.00

"Banketten"

 

 

Lørdag d. 12. december kl. 11.00

Fransk julemusik

"Thomas Kursch, orgel"

 

 

Lørdag d. 19. december kl. 11.00

"Vokalgruppen OKTOGON"